Artičoka

  • Artičoka, sadike v lončku (premer 10 cm)
  • Trajnica, ki zraste do 200 cm visoko
  • Enostavna za gojenje
  • Zahteva bogata, plodna, dobro odcedna tla, suše ne prenaša
  • Znana po blagodejnih učinkih za zdravje, bogat vir vitaminov, železa in magnezija

Ni na zalogi

Te sadike trenutno ni na zalogi. Če želite prejeti obvestilo po e-pošti, ko bo sadika na voljo, se prijavite na obveščanje.

Varna dostava na dom direktno iz rastlinjaka oz. drevesnice.

  • preverjene sorte – prilagojene na naše podnebje
  • specializirana dostava po celotni Sloveniji
  • svetovanje in dodatne informacije: info@dostavasadik.si
Slovenska kakovost

Artičoka – sadike v lončku (premer 10 cm), primerne za sajenje na vrt in gredice.

Artičoka je nezahtevna trajnica, ki ima modro-sive liste in osatu podobne bodljikave cvetove. Rastlina artičoke zraste 1,2 do 1,5 m visoko in 90 cm v širino. Artičoka je znana po blagodejnih učinkih za zdravje, saj je bogat vir vitaminov, železa in magnezija. Pomaga razstrupljati jetra, spodbuja izločanje žolča in zmanjšuje količino sladkorja v krvi. Užitni so njeni cvetni popki, medtem ko je zaradi značilnih vijoličnih cvetov našla svoje mesto tudi na obrobah okrasnih gredic, kajti artičoke so čudovite, ko cvetijo.

Artičoke na začetku dobro uspevajo v mešani kulturi z zeleno solato, redkvijo ali redkvicami. Pozneje se rastlina razraste in meče senco, zato v njeno bližino ni več primerno saditi nižjih vrst zelenjave. Artičoka bo bogato obrodila tri ali štiri leta, nato je bolje posaditi nove sadike na drugo sončno in zaščiteno lego.

Poleti rastline bogato zalivajte in jih redno zastirajte. Da bo rastlina uspešno prezimovala, oktobra odrežite stebla, ki so že obrodila, in sicer tik nad tlemi. Nato jih zastrite s 30 centimetrov debelim slojem slame, listja ali vejevja. Na področjih s hladnim vremenom je rastlino najbolje izkopati in jo hraniti v kleti, kjer temperatura ne pade pod 0 stopinj Celzija.

Dodatne informacije

Teža0.198 kg
Razdalja

80cm

Vzgoja

na prostem

Pridelek

170 dni

Pakiranje

lonček P10

Življenjski cikel

trajnica