Košarica

Darila za ljubitelje vrtnarjenja in narave v korona dobi

Letošnje praznično obdobje bo brez dvoma drugačno kot prejšnja in vsa, ki smo jih poznali do sedaj. Če kdaj, je zdaj čas za razmislek o prazničnem obdarovanju in o tem, ali lahko tudi na tem področju, kaj spremenimo oz. izboljšamo.

Trenutna zdravstvena, ekonomska kriza (in posledično ekološka kriza) nas je spodbudila, da o svojih financah razmišljamo bolj preudarno. Sem sodi tudi razmislek o darilih in obdarovanju svojih najdražjih ob prihajajočih praznikih. Zakaj bi zapravljali denar za neuporabna darila, na katerih se nabira prah? Ali kupe plastike, ki še dodatno onesnažuje naš planet? Verjamemo, da smo ljubitelji vrtnarjenja v prvi vrsti tudi zagovorniki sočutnega odnosa do našega planeta, ki nam tako veliko daje.

Potrudimo se in svoje najbližje letos obdarujmo malo drugače, a še vedno izvirno in kreativno! Brez viškov odpadnega zavijalnega papirja in neuporabnih škatel.

Zelena darila: Darila, ki rastejo

Izbira božičnih daril za ljudi, ki so navdušeni vrtnarji, je lahka: nekaj za vrt. Toda kaj za vrt? Zakaj ne bi letos izbrali zelenih daril? Ta zahtevajo nekaj več inovativnosti in časa, a so najboljši način, da se izognemo tekmi za večjimi in dražjimi darili.

Če ste sami vrtnarji, verjetno vrtnarjenje zanima tudi vaše prijatelje. Takim lahko podarite semena rastlin, ki ste jih vzgojili na svojem vrtu ali pa še bolje – sadike. Ker trenutna zimska sezona ni čas sadik, je darilni bon za nakup sadik v vrtnarski sezoni krasna ideja. Podarjene sadike pa so darilo, ki bo dobesedno bogato obrodilo in obdarovanca spominjalo na vas. Poleg bona se izvrstno poda tudi setveni koledar, sploh če je vaš obdarovanec začetnik v vrtnarjenju.

Doma pridelana darila

V današnji, za marsikoga pretirano potrošniško-materialistični družbi, unikatno in ročno izdelano darilo razveseli marsikoga. Za začetek se lahko odpravite kar v lastno v kuhinjo oziroma shrambo. Če so vaša zelišča dobro obrodila, jih lahko nekaj posušite in shranite v lične steklene kozarčke, lahko pa pripravite tudi lastne mešanice za posebne jedi. Iz posušenih zelišč in drugih zdravilnih travniških rastlin pripravite čaje, ki so v zimskem času več kot primerno darilo.

Izkoristite lahko tudi morebitno zalogo omak ali ozimnice, ki ste si jo pripravili ob koncu poletja, ko je bil vrt poln rdečih paradižnikov, bučk ali kumaric. Kozarce z lastnimi kulinaričnimi mojstrovinami lahko okrasite s posvetilom, z vrvico iz blaga ali slame. Za bolj sladkosnede obdarovance pa pobrskajte po zalogi domačih marmelad in pripišite, da boste z veseljem prišli poskusiti palačinke s svojo marmelado.

Seveda ne smemo pozabiti tudi na praznično klasiko – piškote. Praznični, dišeči z okusom cimeta in lepo zapakirani, ne smejo manjkati v nobenem domu, zato z njimi ne morete zgrešiti.

Če res ne zmorete brez klasike…

Na seznam univerzalnih daril sodijo vrtnarske rokavice, ščitniki za kolena, setveni koledar ali naročilo na vrtnarsko revijo. Vsak vrtnar potrebuje tudi grabljice, motike in vrtne škarje pa do lončkov in predpasnika. Pri tem ne pozabite na najmlajše, ki se bodo prav tako razveselili majhnih rokavic, orodja ter zalivke. Med bolj domiselna darila pa zagotovo sodijo ptičja hišica-valilnica, vrtni palček ali tablice za označevanje vrtnin.

Naravi prijazno aranžiranje

Če kdaj, je letos čas, da opustite bleščeč in (pre)drag zavijalni papir ter kupljene pentlje. Z malo inovativnosti še vedno ostane precej možnosti. Lahko uporabite rjav zavijalni papir za kruh, ki ga lahko zbirate že med letom, ostanke starega blaga, odvečni časopisni papir ali vrečo iz jute. Če doma res nimate nič primernega pa uporabite vsaj recikliran (naraven) papir, ki ga prodajajo tudi v knjigarnah. Namesto pentlje lahko uporabite vrvico iz naravnih vlaken (npr. iz konoplje, jute), ki jo najdete tudi v kmetijskih trgovinah, ki v korona obdobju normalno obratujejo.

In še pika na i – praznični dodatki. Ponje se lahko odpravite v naravo ali kar v kuhinjo – smrekove in borove vejice, manjši storži, cimetove palčke, posušene rezine linome ali pomaranče, janeževe zvezdice, orehove lupine, šipkove vejice in mnoge druge naravne ideje  bodo poskrbele za privlačen izgled vašega darilca.

Možnosti je neskončno – meja je zgolj vaša domišljija.

Prijetno obdarovanje želim,
Janja iz dostavasadik.si

Viri: posadi.si, dominvrt.si

Fotografije: lasten arhiv, pixabay, pexels

Varna dostava

Sadike so skrbno zapakirane in dostavljene s posebno prilagojeno dostavo direktno iz rastlinjaka.

Zadovoljni kupci

Zadovoljstvo kupcev nam pomeni največ - zato smo vedno na voljo za pomoč ali reševanje težav.

Sveže in zdrave sadike

Vse sadike so pred prodajo skrbno pregledane in predane v prodajo, ko so v najboljši fazi za sajenje.

Garancija na zadovoljstvo

Ker verjamemo v kakovost sadik, jamčimo za kakovost storitve in dostave, vam v primeru nezadovoljstva povrnemo kupnino.