Košarica
Šmarna hrušica plodovi

Šmarna hrušica: nezahtevna rastlina z okusnimi plodovi

Vsestranska in nezahtevna rastlina

Šmarna hrušica je zelo vsestranska rastlina, ki nas z neizmerno lepoto navduši vsaj trikrat letno: spomladi, ko se razcveti; junija, ko nas razvaja s svojimi slastnimi sadeži in jeseni, ko nas očara s svojo žarečo, oranžno-rdečo, barvo listja.
Uvrščamo jo v družino rožnic, kot npr. jablane, hruške, kutine, nešplje. Sorodstveno vez med rastlinami je težko spregledati, saj so plodovi šmarne hrušice sicer resda drobni kot borovnice, a spominjajo na miniaturne različice jabolk, z izrazito muho na spodnjem delu plodu.
Šmarna hrušica lahko raste kot večji grm ali manjše drevo. Skoraj vse sorte zrastejo več kot tri metre visoko.

Šmarna hrušica - rastlina
Kot rastlina, nas šmarna hrušica razvaja kar trikrat: spomladi, ko se razcveti; junija, ko nas razvaja s svojimi slastnimi sadeži in jeseni, ko nas očara s svojo žarečo, oranžno-rdečo, barvo listja.

Kakšen okus imajo plodovi šmarne hrušice?

Ko rastlina odcveti, zamenja snežno belo cvetje za zelenje, še dodaten okras pa so kot borovnice drobni, v grozdih rastoči plodovi, ki med dozorevanjem spreminjajo barvo iz zelenkaste, do vseh odtenkov rožnate in rdeče, pa vse do temno vijoličaste. Plodovi šmarne hrušice imajo okus po borovnicah, a so še okusnejši oziroma slajši. Ko poteka debata o okusu, mnogi pravijo, da zaznajo kanček hruške, nekaj borovnice in še malenkost fige. Plodovi dozorevajo postopoma, a so najslajši, ko popolnoma dozorijo in postanejo temno modri oziroma vijoličasti. Najboljši so, če jih uživamo sveže, seveda pa jih lahko predelamo v slastne dobrote, kot so marmelade in kompoti, pa tudi zamrznemo jih lahko.

Drobni plodovi šmarne hrušice pa niso le užitek za naše brbončice, ampak tudi pravi eliksir zdravja. Bogati so z vitaminoma C in E, z železom, kalcijem in magnezijem, antioksidanti polifenoli in vlakninami.

Šmarna hrušica plodovi
Plodovi šmarne hrušice imajo okus po borovnicah, le nekoliko so slajši. Zaznati pa je tudi okus hruške in fige.

Sadike šmarne hrušice: izberite preverjene sorte in pridelovalce

Šmarna hrušica je pri nas še vedno precej nepoznana, a v zadnjih letih pridobiva na priljubljenosti. Ob tem se na trgu pojavlja tudi veliko sadik, nepreverjenih sort in pridelovalcev. Pred nakupom sadike šmarne hrušice se vedno posvetujte s prodajalcem, preverite poreklo rastline; ali je vzgojena pri nas ali morebiti prihaja iz tujine, kar lahko pomeni tudi precej dolge transportne poti, ki jih rastline imajo za seboj.

sadjarstvo mirosanNa Dostavasadik.si zaupamo slovenskim pridelovalcem in zato so naše sadike šmarne hrušice vzgojene v Sloveniji, v drevesnici Mirosan. Takšne sadike so vzgojene v skladu z najvišjimi standardi kakovosti in že prilagojene na slovenske klimatske razmere.

Vzgoja šmarne hrušice

Šmarna hrušica je precej nezahtevna grmovnica, zelo prilagodljiva glede rastišča in bo uspevala tudi v bolj revnih tleh. Godita ji sonce kot tudi delna senca, dobro prenaša zimski mraz in poletno vročino ter sušo. Ker je samooplodna, za obilico plodov ne potrebujemo dveh rastlin. Obrezovanje ni potrebno, dovolj bo, če spomladi odstranimo polomljene in poškodovane veje, vsako leto pa odrežemo še eno tretjino najstarejših vej. Tako počasi grmiček pomlajujemo.

Škodljivcev, če odštejemo ptice, ki z veseljem ‘zobajo’ slastne plodove, šmarna hrušica nima.

Sajenje sadike šmarne hrušice

  • Šmarna hrušica bo najbolje uspevala na sončnem ali polsenčnem rastišču. Sadike šmarne hrušice je najbolje saditi v času mirovanja.
  • Sadike šmarne hrušice ob sajenju prikrajšamo na 60 cm višine in rastlino namočimo v vodo za nekaj ur. V kolikor rastline ne boste posadili takoj, bo hvaležno počakala v loncu, ob rednem zalivanju.
  • Ob sajenju v sadilno jamo (širina 30cm, globina 20cm) dodajte veliko organske snovi v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja, pred tem pa na dno izkopane jame položite zgornjo rodovitno plast zemlje, obrnjeno s travno rušo navzdol. Sadiko šmarne hrušice postavimo v jamo in obložimo z vrtno zemljo, pri tem smo pazljivi, da koreninska gruda nima neposrednega stika z gnojilom.
  • Sadika šmarne hrušice naj bo posajena 5 cm globlje, kot je rasla v loncu.
  • Pri izbiri mesta, je dobro imeti v mislih končno velikost rastline, saj povprečno doseže 3 m, nekatere rastline pa tudi 4 m višine. Razdalja med rastlinami naj bo 2 m.
  • Šmarno hrušico prvo leto občasno po potrebi zalivamo.

Več jagodičevja iz naše ponudbe:

Varna dostava

Sadike so skrbno zapakirane in dostavljene s posebno prilagojeno dostavo direktno iz rastlinjaka.

Zadovoljni kupci

Zadovoljstvo kupcev nam pomeni največ - zato smo vedno na voljo za pomoč ali reševanje težav.

Sveže in zdrave sadike

Vse sadike so pred prodajo skrbno pregledane in predane v prodajo, ko so v najboljši fazi za sajenje.

Garancija na zadovoljstvo

Ker verjamemo v kakovost sadik, jamčimo za kakovost storitve in dostave, vam v primeru nezadovoljstva povrnemo kupnino.