Košarica
Vzgoja sadik ali nakup sadik

Vrtnarska dilema: Se odločiti za semena ali nakup sadik?

Velika spomladanska vrtnarska dilema; bi morali začeti vzgajati svoje sadike iz semen ali narediti nakup sadik, ki so vzgojene v kontroliranem okolju rastlinjakov in vrtnarij? Mnogi ljubiteljski vrtnarji prakticirajo samo en način ali kar oboje, kombiniranje lastnih vzgojenih sadik, s sadikami, ki so kvalitetno vzgojene v rastlinjakih in vrtnarijah.

Za vas smo zbrali nekaj prednosti in slabosti obeh možnosti:

3 prednosti vzgoje lastnih sadik iz semen

Raznolikost – Nakup semen preko spleta, v specializiranih trgovinah ali izmenjave semen vam omogočajo, da izbirate med širšo izbiro sort. Na primer, vrtnarjem je na voljo na stotine sort paradižnikov prek semenskih podjetij. Če pa se za svoje sadike zanašate na lokalne vrtne centre, boste ponavadi lahko izbirali med nekaj desetimi sortami. Če radi gojite bolj eksotično ali nenavadno zelenjavo, ki jo je težko najti lokalno, so semena dobra izbira.

Prihranek denarja – vzgoja lastnih sadik se, v kolikor imate primerne pogoje, izkaže za bolj stroškovno učinkovito. Je pa potrebno investirati v začetne naložbe, predvsem v opremo in zaloge;  rastlinske lučke in posode, pa tudi v primerno zemljo in seveda semena. Če želite vzgojiti le manjšo količino sadik, je dovolj, da jih postavite na svetlo, najbolje proti jugu obrnjeno okensko polico. Pomembno pa je upoštevati, da se prihranek denarja pretopi v porabo časa – porabite manj finančnih sredstev, vendar je na drugi strani potrebno vložiti več časa.

Zadovoljstvo – Za zimski hlad ni boljšega zdravila kot setev nekaterih semen v zaprtih prostorih. Celoten proces gojenja rastlin, od semena do pridelka oz. rastline, ki cveti, je neizmerno zadovoljiv.

3 prednosti nakupa vzgojenih sadik za vrt

Hitro in enostavno – ko so vaše vrtne gredice ali posode pripravljene za sajenje, je mogoče hitro in enostavno kupiti sadike, ki jih potrebujete. Za udobje “žrtvujete” pester izbor sort, vendar kvalitetni pridelovalci sadik že ponujajo pester izbor visokokakovostnih sadik, pripravljenih za sajenje. Kvalitetne sadike, ki so začele z rastjo v rastlinjaku (na idealni temperaturi, z dovolj vlage in kakovostnimi hranili), so bile vzgojene v razmerah, ki spodbujajo dobro razvite koreninske sisteme in močno rast. Poleg tega je manj možnosti, da bi nanje vplivali zunanji dejavniki, ki lahko motijo mlade in doma vzklile rastline.

Lokacija – težko je najti dobro mesto za začetno postavitev semena. Sprva ti lonci ali pladnji ne zavzamejo preveč prostora, a ko rastline rastejo, lahko prerastejo prvotni prostor ali pa jih je treba ponovno presaditi v večje posode. In prostor ni edini pomislek; če ne morete zagotoviti dovolj svetlobe (z lučmi za rast ali sončnim oknom), bo lastna vzgoja iz semen zapravljanje časa in denarja.

Prihranek časa – gojenje lastnih sadik zahteva čas. Večina zelenjave in enoletnega cvetja potrebuje 6 do 8 tednov rasti, preden se lahko preseli v gredo oz. na vrt. Če nimate časa za nego rastočih sadik ali imate morda načrtovane spomladanske počitnice, raje za vaš vrt kupite sadike. Kupljene rastline so običajno stare nekaj tednov in so jih profesionalni pridelovalci v rastlinjaku gojili skozi najbolj občutljive zgodnje faze rasti, tako da je veliko dela za vas že opravljeno, z vrtnarjenjem pa lahko pričnete tudi kasneje.

Zakaj ni vseeno, kakšne sadike kupiti? Zakaj je pomembno slovensko poreklo in vzgoja sadik v lokalnem okolju, preberite tukaj.

Pomembno: Nekatere rastline je potrebno saditi neposredno v vrt

Pomembno je omeniti, da je treba nekatere rastline posaditi neposredno na vrt in jih ne smete začeti vzgajati v zaprtih prostorih ali jih kupiti v obliki sadik. To je lahko posledica različnih dejavnikov; morda tako hitro zrastejo, da ne zahtevajo dodatnega časa ali pa presaditve ne prenašajo dobro. Ne glede na razlog, ne pozabite natančno prebrati kaj piše na paketih s semeni ali v katalogih semen, kjer boste našli nasvete o začetku sajenja izbrane zelenjave ali cvetja. Nekaj rastlin, ki imajo raje neposredne posevke, so: korenje, rdeča pesa, koruza, fižol, grah in hitro rastoče zelene rastline, kot sta špinača in rukola.

V naši spletni trgovini www.dostavasadik.si najdete preko 100 sort različnih sadik zelenjave, vrtnin, jagod in zelišč. Vrtne sadike niso gensko spremenjene, so brez virusov, bolezni in najvišje kakovosti. Prilagojene so slovenskim klimatskim razmeram in testirane v Sloveniji. Sadike so tekom rasti skrbno pregledane in predane v prodajo takrat, ko so v najboljši razvojni fazi za sajenje.
Varna dostava

Sadike so skrbno zapakirane in dostavljene s posebno prilagojeno dostavo direktno iz rastlinjaka.

Zadovoljni kupci

Zadovoljstvo kupcev nam pomeni največ - zato smo vedno na voljo za pomoč ali reševanje težav.

Sveže in zdrave sadike

Vse sadike so pred prodajo skrbno pregledane in predane v prodajo, ko so v najboljši fazi za sajenje.

Garancija na zadovoljstvo

Ker verjamemo v kakovost sadik, jamčimo za kakovost storitve in dostave, vam v primeru nezadovoljstva povrnemo kupnino.